- انتشار: ۲ حوت ۱۳۹۶
- ساعت: ۱۲:۴۴ ب.ظ
- سرویس: سیاسی
- کدخبر: 12542
- لینک کوتاه: http://www.barchinews.com/?p=12542
بزرگان سادات: سادات یک قوم شناخته نشود، تذکره نمی گیریم
برخی از بزرگان سادات می گویند اگر سادات به عنوان یک قوم در تذکرده های الکترونیکی ذکر نگردد، آنان تذکره نمی گیرند.
تلاشها برای آغاز روند توزیع شناسنامههای الکترونیکی در حالی آغاز شده که قرار است در سیستم شناسنامههای الکترونیکی تنها نامهای چهارده قوم ساکن در کشور، درج گردد.
اداره توزیع شناسنامههای برقی اما میگوید اقوام دیگر باید در هنگام گرفتن شناسنامههای برقی، از میان این چهارده قوم یکی را انتخاب کنند.
بزرگان سادات در صحبت با طلوع نیوز هشدار داده اند تا زمانیکه سادات به عنوان یک قوم در شناسنامههای الکترونیکی ثبت نگردد، آنان از گرفتن این شناسنامه خود داری میکنند.
سید اسحق گیلانی، رهبر نهضت همبستگی ملی اسلامی افغانستان، گفته است:”ما از هویت خود به حیث سید، به حیث بیات، به حیث قرلق، به حیث خلیلی و اینها به صورت قطعی این را به بازی نمی گیریم”.
سید محمدعلی جاوید، رییس کمیسیون مشترک اقوام و رهبر حرکت اسلامی آزاد افغانستان که برای بایومتریک به کاخ ریاست جمهوری رفته بود، به دلیل درج نبودن نام سادات در سیستم شناسنامههای الکترونیکی از بایومتریک خود داری کرد و از ریاست جمهوری بیرون شد.
آقای جاوید گفته است: “جوانی آمد که فکر میکنم رییس ثبت نام بود، او گفت که تا هنوز برای درج سادات در سیستم شناسنامهها حکم ریاست جمهوری نرسیده و قوم دیگر را شما انتخاب بکنید. بعداً من گفتم که قوم انتخابی نیست”.
سید خلیل انوری، رییس حزب حرکت اسلامی افغانستان نیز گفته است: این مساله یک “نابرابری و یک ناعدالتی بسیار کلان است”.
در ماده چهارم قانون اساسی آمده است که ملت افغانستان متشکل از اقوام پشتون، تاجک، هزاره، ازبیک، ترکمن، بلوچ، پشهیی، نورستانی، ایماق، عرب، قرغیز، قزلباش، گوجر، براهوی و سایر اقوام میباشد.
هنوز مشخص نیست که برای اقوامی به غیر از این چهارده قوم که قانون اساسی به آن (سایر اقوام) گفته است، بر چه اساس شناسنامه توزیع میشود.
روح الله احمدزی، سخنگوی اداره توزیع شناسنامههای الکترونیکی، در این خصوص گفته است: “هر شخص و فردی که برای گرفتن شناسنامههای الکترونیکی مراجعه میکنند، بر اساس بانک اطلاعات باید از چهارده قوم یک قوم را انتخاب کنند”.
در حالی که در قانون اساسی عرب یک قوم گفته شده است، یک عضو اکادمی علوم، عرب و نیز سادات را قوم ندانسته است.
بخت محمد بختیار، عضو اکادمی علوم افغانستان، گفته است: “سادات یک قوم نیست، این نام (سادات یا عرب) از لحاظ جامعه شناسی یک مفهوم عقیده ای و فرهنگی دارد. عرب در افغانستان که در بخشهای گوناگون هستند به اینان ما قوم نمیتوانیم بگوییم”.
بایومتریک برای شنانامههای الکترونیکی، شش روز پیش در ارگ ریاست جمهوری آغاز شد و تا کنون بیش تر از چهارصد تن به شمول رییس جمهور غنی برای گرفتن این شناسنامهها بایومتریک شدهاند.