- انتشار: ۲۴ دلو ۱۳۹۷
- ساعت: ۱۲:۴۶ ب.ظ
- سرویس: اقتصادی
- کدخبر: 27349
- لینک کوتاه: http://www.barchinews.com/?p=27349
با آنقوزه بیشتر آشنا شوید/ آیا این گیاه بیش از تریاک عواید دارد؟
آنقوزه (هینگ/Ferula assa-foetida) نوعی از گیاه دارویی وحشی است. این گیاه که از اقلام مهم صادراتی افغانستان بوده است، در کوههای این کشور به خصوص در ولایتهای تخار و بدخشان در شمال شرق این کشور میروید.
آنقوزه (هینگ/Ferula assa-foetida) نوعی از گیاه دارویی وحشی است. این گیاه که از اقلام مهم صادراتی افغانستان بوده است، در کوههای این کشور به خصوص در ولایتهای تخار و بدخشان در شمال شرق این کشور میروید.
حدود دو دهه پیش این گیاه به دلیل برداشت بیرویه به شدت کم شد و حتی نزدیک به انقراض رسید و باعث شد برخیها از درآمد حاصل از آن محروم شوند.
آنقوزه که در افغانستان با نام “هینگ بدبو” شناخته میشود، از تیره چتریان به ارتفاع ۲ تا ۲.۵ متر دارای ریشه قوی و با شیره شیری رنگ با بوی تند است که به عنوان گیاه دارویی در طب سنتی کاربرد دارد.
در سال ۱۳۸۵ خورشیدی وزارت زراعت افغانستان برداشت و تجارت این گیاه را برای مدت ۵ سال غیرمجاز اعلام کرد ولی تلاش اندکی برای بهبود حاصلات آن انجام شد.
آنغوزه چه کاربردی دارد؟
هینگ یا آنغوزه کاربرد دارویی دارد، گفته شده این دارو ضد عفونیکننده، تقویت کننده قوه جنسی، ضد باد شکم، کاهش دهنده فشارخون، مسهل کننده، خلط آور، قارچ کُش، کرم کُش، محرک تنفسی، تقویت کننده معده و تقویت رحم است.
عواید اقتصادی انقوزه (هینگ)
در برخی از کشورها از این گیاه دارو نیز ساخته میشود.
هینگ تولید شده در افغانستان از طریق دهلیز هوایی به هند صادر میشود.
به اساس آمار وزارت زراعت افغانستان سال گذشته بیش ۳۵۵ هزار کیلو هینگ در این کشور تولید شد که ارزش آن بیش از ۳۰ میلیون دلار میشود.
اکنون ساکنان ولسوالی رستاق ولایت تخار برای احیای محصولات این گیاه کمر بستهاند و با استفاده از تجربه تاجیکستان در همسایگی ولایت تخار و بدخشان زمینهای خشک و دیمی خود را زیر کشت این گیاه بردهاند.
امسال آنقوزه در افغانستان کیلویی ۱۰۰ دلار بود و حدود ۳۰ میلیون دلار درآمد داشته است و در سالهای آینده رو به گسترش خواهد بود.
اگر اشرف غنی رئیس جمهور مدعی شده است تا سال ۲۰۲۴ درآمد افغانستان به ۸ میلیارد دلار می رسد بعید نیست ولسوالی روستاق بدخشان بهترین محل برای کشت آنقوزه است هند و پاکستان مشتری آن میباشد و شیرهی آنقوزه جهت داروی سنتی استفاده می شود و برای تقویت قوای جنسی مورد بهره برداری قرار می گیرد، وای از آن روز که عربهای خلیج فارس به خاصیت آن پی ببرد این گیاه در زمینهای خشک بیشتر ثمر می دهد و ۱۸ سال ریشه هایش عمر دارد و باید روی تولید آن توجه شود.
یکی از تولیدکنندگان می گوید وقتی من زمین خود را گندم می کاشتم سالانه ۵۰ هزار افغانی محصول می داد و حال که آنقوزه می کارم ۴۰۰ هزار افغانی محصول می گیرم و این الگوی خوبی هست امید که توجه به گسترش آن گردد.